PREHRANA V VRTCU
Na zdravje otrok vpliva mnogo dejavnikov okolja in eden izmed najpomembnejših, poleg gibanja, je ravno prehrana. Zavedamo se, da so zdrave prehranjevalne navade, pridobljene v najzgodnejšem otroštvu pomembna popotnica za življenje.
Zdrava prehrana pri predšolskih otrocih igra ključno vlogo pri njihovem optimalnem razvoju in rasti. Otroci v tej starosti doživljajo hitro fizično, čustveno in kognitivno rast, zato je pomembno, da uživajo zdravo, varno, raznoliko in uravnoteženo prehrano, ki v nadaljevanju pomembno vpliva tudi na razvijanje odnosa do hrane, zavesti o zdravi in trajnostni prehrani ter na kulturo prehranjevanja.
Večina otrok preživi v vrtcu dve tretjini svojega aktivnega časa, zato z vso odgovornostjo in strokovnostjo načrtujemo jedilnike, ki so objavljeni na naši spletni strani, obešeni pa so tudi na oglasnih deskah v vrtcih.
Pri načrtovanju jedilnikov sledimo Smernicam zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Ministrstvo za zdravje, 2005) in Praktikumu jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah (Ministrstvo za zdravje in Zavod RS za šolstvo, 2008), ter najnovejšim dognanjem o varni in zdravi prehrani.
V vrtcu vso pozornost posvečamo kakovostni, polnovredni hrani. Obroki se vsakodnevno pripravljajo iz svežih živil. V obroke redno vključujemo sezonska lokalna živila, živila pridelana na ekološki način in živila iz Shem kakovosti – Izbrana kakovost, integrirana pridelava …
Otrokom dnevno pripravljamo sveže obroke z zdravim načinom toplotne obdelave (dušenje, kuhanje, pečenje v parno konvekcijski peči). Jedilnik sestavljajo varovana in zdravju otrok prijazna živila in je obogaten z veliko svežega sezonskega sadja in zelenjave ter polnovrednimi žiti in žitnimi izdelki. V prehrano vključujemo domači kruh in pekovsko pecivo iz različnih vrst eko moke, domače eko nehomogenizirano mleko in mlečne izdelke, lokalno seneno mleko, lokalno zelenjavo in meso. Pri pripravi jedi uporabljamo kvalitetne maščobe, kot so 100% olivno, repično in sončnično olje. En krat tedensko v naši kuhinji pripravljamo domača peciva; pri pripravi sladic uporabljamo manj sladkorja. Poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika, koruza) in žitaric, kot so prosena kaša, ajda, (ajdovi in koruzni žganci), kamut, kvinoja, pira, amarant, bulgur … Kot dodatek pri pripravi obrokov uporabljamo naravne suhe in sveže začimbe.
Živila nam dobavljajo dobavitelji, ki so bili izbrani v postopku javnega naročanja. V veliki meri sodelujemo z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane, ki nam dobavljajo kakovostna živila, iz katerih v kuhinji skrbno pripravljamo zdrave obroke.
Skupaj z Občino Medvode in lokalnimi dobavitelji ter kmeti sodelujemo v Projektu: Lokalno je zdravo in si prizadevamo, da kot vrtec delujemo trajnostno. Naši lokalni pridelovalci so zanesljivi, zaupanja vredni dobavitelji in njihova pridelana oz. predelana hrana je visoko kakovostna in sveža, saj je njena pot, od njive do krožnika, razmeroma kratka.
Poleg uravnoteženi in varovalni prehrani se posvečamo tudi pripravi varne hrane. V vrtcu imamo vzpostavljen notranji nadzor nad živili in postopki priprave obrokov od nabave do zaužitja (HACCP).
Dietna prehrana
Za otroke z različnimi obolenji, alergijami ali z motnjami v presnovi pripravljamo dietne obroke.
Pri pripravi dosledno upoštevamo strogo določene omejitve pri izbiri živil in ustrezen način priprave hrane.
Dietna prehrana se pripravlja po navodilih pediatra ali alergologa na podlagi zdravniškega potrdila o medicinsko indicirani dieti in v skladu z internimi navodili vrtca.
Organizator prehrane in ZHR: Patricija Šerbel, sanitarni inž.
Mobitel: 031/ 667 523
Tel: 01/361 90 99